Tippek kezdő utazónak I. – Az álom valósággá válik

Rengetegen vagytok arra kíváncsiak, hogy hogy tudok ennyit utazni.

A kedvenc kérdésem, a “most meddig leszel itthon?”, amire legtöbb esetben egyből rá tudok vágni egy pontos választ (állítólag túl merev vagyok, és szervezett, de higgyétek el, ebben az esetben ez pozitív dolog – és amúgy nem is vagyok merev.. 😀 ).

Valójában semmiféle titok nincs benne. Sőt, biztos vagyok benne, hogy a témában érdekeltek már több oldalon is találtak olcsó utakat és költséghatékony tippeket, tanácsokat.

Ez a bejegyzéssorozat inkább egy rövid összefoglaló lenne – a teljesség igénye nélkül kezdő utazóknak.

Idén 7 országban jártam  (az átszállások és -utazások nélkül), és tervezek még utazni idén. Egyedül, családdal, barátokkal, minden egyes kis utazásnak külön története és lehetőségei vannak. Egy jól megszervezett európai hosszú hétvége mindennel együtt ki tud jönni 50.000 Ft-ból, csak utánajárást és szervezést igényel. De nincs lehetetlen!

Még mielőtt valaki félreérti, Magyarország csodás hely, de most inkább a külföldi utazásra szeretnék néhány tippet adni, hiszen a hazai utazással én nem nagyon foglalkoztam (annál többet kirándultunk viszont kiskoromban szervezett keretek között), illetve a legegyszerűbb talán a Bónuszbrigád oldalán keresgélni, hiszen rengeteg kedvező ajánlatot találhatunk.

Szeretném az elején leszögezni, hogy mivel mindenki másfajta útra vágyik, – így lehet, hogy egy-egy utat valaki sokkal kevesebb pénzből, vagy pedig luxus körülmények között sokkal többől hozza ki – ez egy átlag igénynek megfelelő összefoglaló, senki ne vegye készpénznek, mivel a szempontok és a fontossági sorrend egyénenként változik.

Nézzük a szempontokat.

Legelőször is mindenki állítsa fel a sajátját, mi az ami nélkül nem tudja elképzelni a nyaralását, illetve mit tudna elhagyni az anyagiak csökkentése érdekében.

  • Utazás módja (autóval, busszal, repülővel, vonattal, stb.) – Itt a kényelmi szempontok és az utazás hossza játszat szerepet. De egy hétköznapi ill. kora reggeli indulással is rengeteget lehet spórolni egy egy járatnál.
  • Szállás típusa (hotel, hostel, hálóterem, camping, airbnb, couchsurfing, stb) – Rengeteg lehetőség van, ez leginkább az ember bátorságán és kalandvágyától függ, melyik lesz a legmegfelelőbb.
  • Étkezés (all inclusive – hotelben, étterem, supermarket, otthonról hozott)
  • Programok – ez a pont elég kényes, hiszen általában azért utazik el az ember, hogy kiszakadjon egy kicsit a hétköznapokból, valami újat lásson. Rengeteg szép hely van, ami ingyenes, de a turista látványosságok általában belépőhöz kötöttek. Itt kell eldönteni, hogy miről mondunk le, vagy épp mennyit szánunk rá a nézelődésre.
  • Biztosítás – nem javaslom a spórlást, bár ki hogy érzi, én inkább kötök egy közepes árkategóriásat (amiben benne van a repülő is pl.), de van Európai Egészségbiztosítási Kártyám is, amivel kicsit nyugodtabban indulok útnak Európában.
  • Egyebek – minden olyan dolog, ami egyénre szabott, de fontos lehet az utunk során (pl. gyerekkel, kisállattal utazók igényei, eldugott helyek felkeresése, extra csomagok, stb.)

Egy ilyen utazásnál a legfontosabb, hogy rugalmasan kezeljük a dolgokat, hiszen lehet, hogy egy-egy akció csak egy bizonyos időpontban van, amikor nincs időnk sokat agyalni a dolgokon, viszont a részleteket később is tudjuk szervezni.

Legyen egy kis összeg, amit bármikor elő tudunk kapni, ha épp találunk valami arra érdemeset, mert mind a repülőnél, mind a hoteleknél elég nagy árkülönbség tud lenni, ha sokat vacilálunk. A másik dolog az az, hogy legyünk körültekintőek, és józan ésszel gondolkodjunk, hiszen  rengeteg olyan “akciós” ajánlat van, amiről kicsi utánajárással és szervezéssel kiderül, hogy az ajánlatnál sokkal olcsóbban is ki lehet hozni.

Az izgalom a saját szervezésben éppen az, hogy teljesen személyre szabottan tudjuk megvalósítani akár egy hosszabb hétvégét, akár egy családi nyaralást, viszont az, hogy minden passzoljon, elég idő- és energiaigényes vállalkozás. Én mégis azt javaslom, hogy vágjatok bele, hiszen már maga a szervezgetés is elég nagy boldogság lehet, főleg, amikor majd az álom valósággá válik! 🙂

A jobb átláthatóság érdekében a sorozatot négy részre szedtem:

A második részben találjátok meg az olyan alapokat, mint, hogy hol kezdjünk el nézelődni, hol tudunk inspirációt gyűjteni. – Ajánlatkeresés

A harmadik részben a repülő keresésről és az útvonal tervezésről van szó, illetve arról, hogy mire érdemes odafigyelni, hogy lehet a legjobb repülőjegyeket kifogni – Repülőkeresés

A negyedik részben a szálláskeresésre adok néhány tippet, mire érdemes odafigyelni, hol lehet a költségeket visszaszorítani és milyen szállástípusok közül választhatunk – Szálláskeresés


Magyarországon valahogy tabu a pénzről beszélni, éppen ezért gondolják a legtöbben, hogy egy-egy ilyen út vagyonokba kerül, és nem engedhetik meg maguknak. Egy vázlatos költségvetéssel és ezzel a kis kalauzzal, bízom benne, hogy sokaknak örömet tudok szerezni és meghozom a kedvet a saját utazás megszervezéséhez.

 

Szívesen válaszolok a kérdésekre és ha segítségre lenne szükség, várom az üzeneteket. 🙂

Reklámok

Tippek kezdő utazónak I. – Az álom valósággá válik” bejegyzéshez 8 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s